Uppsala universitet ska dela ut stipendier på totalt 3 miljoner kronor till forskare som flytt från Ukraina. Medlen beräknas räcka till 20 stipendier à 150 000 kr där varje stipendium tilldelas för kortare vistelser om fem månader vid Uppsala universitet.
– Uppsala universitet har ett starkt engagemang i Scholars at Risk (SAR) och genom det har vi möjlighet att hjälpa riskutsatta forskare. Vi har också ett engagemang för akademisk frihet, inte bara vår egen utan också globalt, och dess fundamentala roll för demokratiutvecklingen, säger Tora Holmberg, vicerektor för humaniora och samhällsvetenskap vid Uppsala universitet.
När Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022 väcktes frågan vad universitetet kunde göra mer än att engagera sig i SAR.
För att ytterligare stötta arbetet med riskutsatta forskare, har ett stipendieutrymme skapats för forskare som lämnat Ukraina på grund av kriget.
– Det här är en start för forskare från Ukraina att kunna komma till Uppsala universitet under en kortare period, fem månader. Under den perioden kan de söka andra medel från nationella och europeiska forskningsfinansiärer som nu riktar mycket pengar just till denna grupp, säger Tora Holmberg.
– Det handlar om att få en fristad men lika mycket om att ingå i en forskningsgemenskap, att kunna bidra och arbeta vidare med sin forskning.
Stipendiet kan enbart tilldelas forskare som omfattas av massflyktdirektivet, som ger tillfälligt skydd i EU:s medlemsstater för ukrainska medborgare som fördrivits från Ukraina från och med den 24 februari 2022. Ett annat krav är att de har en doktorsexamen. För att vara behörig krävs också ett åtagande från prefekt eller motsvarande vid den mottagande institutionen vid Uppsala universitet.
Ansökan och beslut om stipendier sker löpande. Det kommer att göras ett urval utifrån akademiska meriter, forskarens egen motivering samt motivering från institutionen. Redan nu finns det några kontakter tagna, berättar Tora Holmberg.
– Forskarna kan komma via olika kanaler, både befintliga samarbeten och nya kontakter. Det finns ett stort engagemang och frivilliga som förmedlar kontakter, boende och annat.
Stipendierna finansieras av Gustavianska stiftelsen och betalas ut av Uppsala Akademiförvaltning.
Annica Hulth
Vi har stängt 26-29/5 och öppnar igen på måndag 30/5 kl. 08:00.
Trevlig helg!
Fr.o.m. 16/5 har vi följande öppettider:
Måndag -Fredag 08:00-16:00
Lunchstängt: 11:45-12:30
Campus Gotland har fått en ny klimatsmart föreläsningssal. Hållbarhet som är ett viktigt profilområde för universitetet har genomsyrat hela projektet. Målet med salen är att på sikt uppnå nettonollutsläpp.
Renoveringen av sal B51 har pågått sedan december 2021 tillsammans med Uppsala Akademiförvaltn…
I flera artiklar som förekommit i UNT kring skogsbruk den senaste tiden har Uppsala Akademiförvaltning fått en hel del kritik. Vi är öppna för det men mycket av det som har påståtts om vår verksamhet är helt enkelt inte sant. Eller så har det tagits ur sin kontext så att det har fått en annan innebö…