Filmstaden storsatsar i Uppsala city med toppmoderna biograf och Sveriges största IMAX.

6 september 2022

Filmstaden bygger en helt ny biograf på Dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala. Biografen får 13 salonger, varav en IMAX®-salong. Samtliga salonger har recliner-fåtöljer och i foajén kan gästerna mingla i en bar. Biografen beräknas stå klar hösten 2024.

-Uppsala är en fantastisk biostad och vi är så glada att nu kunna möta marknadens önskan om en central, riktigt lyxig och toppmodern biograf med IMAX®-salong i Uppsala, säger Helena Eklund, Commercial Director på Filmstaden Northern Europe.

Den nya biografen håller på att byggas i hörnet Dragarbrunnsgatan/Klostergatan där den befintliga fastigheten byggs om från grunden. Nya Filmstaden Uppsala byggs i tre våningsplan och får 13 salonger med totalt 869 recliner-fåtöljer. Det är Filmstadens första biograf som utöver den moderna tekniken får så kallade recliners i samtliga salonger. Recliners är en ställbar, lyxig skinnfåtölj som ska ge maximal komfort. Dessutom ska gästerna kunna mingla före och efter filmen i en bar- och café-del. Där ska man kunna äta en lättare matbit och ta något att dricka i en mysig ombonad miljö som ska bidra till helhetsupplevelsen.

Att se en film i IMAX® är det mest storslagna man kan uppleva på bio. Superskarpa bilder på en jätteduk tillsammans med ett massivt ljud som känns i hela kroppen ger det optimala formatet för dagens storfilmer. Den teknik som används i Uppsalas salong kommer var IMAX® with Laser, vilket är en banbrytande projektorteknik och ett 12-kanaligt ljudsystem som skapar en känsla av att vara en del av filmen.

Det här är IMAX®:

  • Projektorer som ger intensiva färger och kristallklara, högupplösta bilder för en mer intensiv upplevelse och realistisk känsla.
  • Ett kraftfullt 12-kanaligt ljudsystem för massivt, ”3-dimensionellt” ljud (immersive sound).
  • Stora, välvda filmdukar och en utvidgad bildyta (visar 26% mer av filmen).
  • IMAX DMR®, en teknik för digital efterbearbetning av filmer för att omvandla dem till IMAX-formatet med bästa bildkvalitet och ljud.
  • Biografsalonger med stark lutning, så kallad gradering, för att alla besökare ska ha perfekt sikt.

Byggnationen sker i samarbete med hyresvärden Uppsala Akademiförvaltning.

Filmstaden AB är en av Sveriges ledande leverantörer av kultur och nöje med ca 11 miljoner biobesök per år. Vi driver 38 biografer med totalt 264 salonger och drygt 34 000 fåtöljer. Vi finns på 22 orter och hos oss arbetar 1 200 personer. Vi ingår i Odeon Cinemas Group som ägs av världens största biografkedja AMC.

Aktuellt