Fyristorg 6

Högklassiga kontors- och butikslokaler i centrum

Anrika ”Gamla Gillet” vid Fyristorg tillhör de mer välkända byggnaderna i centrala Uppsala. Numera inrymmer huset, som under många år var den främsta hotell- och restauranginstitutionen i staden, butiks- och kontorslokaler av bästa märke.  Den klassiska byggnaden har idag en hög teknisk standard innefattande t ex komfortkyla och IT-infrastruktur av modernt snitt. Samtidigt har unika interiörer i stora stycken tillvaratagits och renoverats varsamt. Gamla Gillet erbjuder representativa miljöer med allt ifrån medeltida källarvalv till senare tiders eleganta trapphus, stuckaturer, spegeldörrar o s v. Femvåningshuset har idag butiker i de två nedersta våningsplanen och kontor av varierande storlek i husets övriga delar. Parkeringsplatser finns på innergården.

Läge/Kommunikationer

Förstklassigt läge vid Fyrisån i Uppsalas centrum med ett rikt utbud av butiker, restauranger, kultur- och nöjesliv utanför porten. Resecentrum, med tåg och regionalbussar, ligger mindre än 10 minuters promenad bort och därifrån tar man sig till Stockholms Central på dryga 40 minuter via de pendeltåg med avgångar flera gånger i timmen mot Arlanda och Stockholm. Hela stadsbussnätet finns tillgängligt inom kort gångavstånd.

Historik

Gamla Gillet har medeltida anor. År 1533 gav Gustav Vasa fastigheten till Per Brahe d.ä. Efter en omfattande brand år 1702 byggdes huset om för till ”hospital för sjuka och fattiga”. Byggnaden fungerade som sjukhus fram till 1810. Därefter lät de nya ägarna – Biljardsällskapet Uppsala Gille – omvandla huset till något av ett nöjespalats med bl.a. restaurangrörelse och en stor danssalong. Under 1850-talet tillkom en tredje våning och i samband med 1873 års om- och tillbyggnad antog husets exteriör i stora drag dagens utseende. 1908 anpassades byggnaden till hotell. När hotell- och restaurang-verksamheten flyttade ut 1973 skulle huset rivas. Men en stark opinion verkade för att bevara bygganden som istället iordningställdes för att bl.a. användas som konsthall. Uppsala Universitets Egendomsförvaltning övertog fastigheten 1994 och inledde året därefter ett pietetsfullt renoverings- och restaureringsarbete.

Fastighetsförvaltare
Johan Jansson
aW5nYG0taWBtcnJubT90YGUtcmQ=
018 - 471 75 38
072 - 219 04 50
Felanmälan

Vid akuta ärenden ring

018 - 14 30 20